Jeg, et barn af 90’erne

Barn af 90'erne

Man bliver nostalgisk når man selv er gået fra at være barn til at blive forælder – jeg tænker om ikke andet, at min barndom er slut nu da jeg selv er kommet om på den anden side og skal agere forælder og livsguide for et lille menneske. Derfor kom jeg til at tænke på de forskelle der er på den barndom jeg har haft og den barndom Septemberbarnet får. Og så lavede jeg en liste. En liste over hverdagsting og problemstillinger hun aldrig vil opleve, for det var noget ganske særligt at være barn i 90’erne og start 00’erne.

  1. Bruge en hel dag på at organisere sine CD’er i det dér CD-tårn af et møbel man havde stående på sit værelse.
  2. Ringe til sine veninder for at spørge om man skulle lege ved først at finde deres fastnet nummer i adressebogen, ringe op, få fat i deres mor eller far, forklare sit ærinde, få fat i sin veninde og så spørge: Skal vi lege?
  3. Bruge æggeuret når man sad ved computeren og spillede SimCity, Magnus og Myggen eller The Sims, for man skulle jo dele familiens ENE computer med sin søster om eftermiddagen efter skole. Når æggeuret ringede var det den andens tur.
  4. Bruge eftermiddagen på at se serier på billedrørsfjernsynet i stuen – Full House, Friends eller de der Pyrus julekalendre man havde optaget på VHS.
  5. Vente en uge eller mere på at få fremkaldt billederne fra din ferie, din fødselsdag eller bare de der hverdagsøjeblikke du tog i smug med dine forældres kamera.
  6. At scanne ovennævnte billeder ind på familiens ene computer så du kunne bruge dem som profilbillede på Arto, MSN eller en anden platform du for nyligt havde tilmeldt dig.
  7. Fylde hele skærmen på din Nokia 3310 ud med slangen i Snake – en mobiltelefon der foruden smarte, udskiftelige covers kunne tåle flere ture på gulvet og som holdte strøm i over en uge.
  8. Plastre væggene til på dit værelse med heste og andre dyr du rev ud fra midten af dit Wendy magasin (ja, jeg havde en hestepige periode).
  9. Tage på ferie og få ferieveninder som du efterfølgende blev pennevenner med og sammen udvekslede I breve skrevet på Diddle papir med glimmerkuglepenne med duft. Eller bedre endnu, skrevet med den der ti-i-en kuglepen med ti forskellige farver og dufte.
  10. Død og pine at skulle nå at køre aftensmaden ned inden både børnetimen og Disney Sjov, for det var ikke muligt at streame det på computeren hvis du ikke nåede det i sendetiden.

English recap: I’ve made a list of things that my daughter will never experience as she is a child of the 10’s and I’m a child of the 90’ies. It includes having a timetable for the one family computer that was located in the living room to mention one point.

Septemberbarnets juleønskeliste

juleoensker

1. Stofkurve fra Done by Deer til legetøj // 2. Done by Deer Clip On spejl // 3. Kaare Klint børnebænk // 4. Legetøjstæppe // 5. Elephant barnevognsrand fra Franck og Fischer // 6. To voksen årskort til Odense Zoo // 7. Plet bøger

Det er slut med kun at dele min egen ønskeliste på bloggen – fra nu af deles Septemberbarnets ønskeliste også. Og som sagt, så gjort. Her er den. Syv fine sager som jeg er sikker på hun vil blive glad for, hendes forældre vil i hvert fald. For det må være sådan det er det første år. Hun er jo kun 3 1/2 måned juleaften, så hun forstår det jo ikke. Derfor må hendes forældre stå stand in og både bestemme ønskerne og pakke eventuelle gaver op. Hun mestrer ingen af de to discipliner endnu – det skal nok komme når tid er. Og så skal hun nok selv få lov, både til at sætte krydser i legetøjskataloget og til at flå papiret af pakkerne, sådan som det skal være.

English recap: We’ve come up with a few Christmas wishes for our daughter – it’s not easy as she only is 3 months old.

Mine bedste idéer til hjemmelavede julegaver

Jeg har altid været en haj til det dér med hjemmelavede, personlige julegaver. Ja, faktisk har jeg altid været meget kreativ og ofte valgt gør-det-selv eller do-it-yourself (DIY) metoden når jeg skulle give en gave. Derfor har jeg her samlet et par indlæg med mine bedste idéer til hjemmelavede julegaver eller fødselsdagsgaver eller bare gaver, og fordi det stadig er først i december, har du god tid til at kopiere idéerne og give dem væk, til én du holder af, juleaften.

spa-oplevelse

Den første idé var en gave jeg gav til min søster forrige jul. Jeg synes hun trængte til lidt selvforkælelse, så jeg fandt alverdens spa-ting og kom dem på glas. Der var lækre cremer, duftlys, badesvampe, champagne og neglelak, for bare at nævne nogle af de ting jeg kom på glas.

brownie

En anden af mine bedre idéer er denne bag-selv brownie på glas. Find din yndlingsopskrift og kom alle de tørre ingredienser i et glas. Skriv på glasset, hvilket øvrige ingredienser der skal i og hvor længe kagen skal bage og voila – en personlig og anderledes gave!

hama

Den tredje julegaveidé er ornamenter af Hama perler. De er nemme at lave, også for børn, kan bruges til pynt på træet, i hjemmet, på gaverne eller som gaven i sig selv. Og det bedste af det hele er, at variationerne og mulighederne er uendelige.

English recap: I’ve come up with three ideas for DIY Christmas Gifts. You can see them above.

M/S Skibsnisser

M/S Skibsnisser Frøken LyngsøM/S SkibsnisserM/S Skibsnisser Kristina LyngsøDet er blevet december og jeg har de sidste par uger haft noget spændende oppe i ærmet, som jeg nu kan fortælle om;jeg har lavet nogle særlige Frøken Lyngsø skibsnisser til Museet for Søfart i Helsingør. Museet kontaktede mig da de manglede nogle helt særlige nisser ti deres “find skibsnisserne” arrangement i december måned. Derfor kan man nu, hvis man besøger museet, finde mine skibsnisser rundt om i montrerne. Jeg er stolt! Hvem havde lige set, at min kreation var et museum værdigt?

English recap: I’ve made some Christmas gnomes for the Maritime Museum of Denmark and through out december you can go and look for them in Helsingør.

En kombineret fødselsdags- og juleønskeliste

Ønsker

1. LeKlint Snowdrop bordlampe // 2. Rudolph Care Blossom Shampoo og Forever Soft Balsam // 3. Abonnement på blomster fra Bloomon str. small // 4. Nanna Ditzel Damask dug fra Georg Jensen str. 165cm x 165cm i Mineral Blue // 5. Magsafe 60W strømforsyning til Macbook Pro Retina 13″ // 6. Georg Jensen Moonlight Grapes øreringe i sterlingsølv // 7. Abonnement på Vores Børn // 8. Oral B elektrisk tandbørste // 9. LED fyrfadslys // 10. Harry Potter and The Cursed Child af J. K. Rowling // 11. KeepCup

Det er blevet den tid på året igen – den dag, hvor der er præcis en måned til jul og lidt over to uger til min fødselsdag. Og som altid kommer her en lille liste over ting, jeg ønsker mig og som min familie og venner kan bruge til inspiration, hvis de vil forære mig en lille ting eller to.

English recap: Here it is – this years wishlist for my birthday that’s coming up in just over two weeks.

En græsenkeuge


Den forgangne uge har Septemberbarnet og jeg været uden far, der forlod os til fordel for forretningstur i Asien. Han havde dårlig nok forladt matriklen før jeg brugte mine tetrisevner og pakkede barn, katte og vogn i bilen og drog mod Sjælland hos mine forældre. Dét der med at være mutters alene med lille baby i over en uge tiltalte mig ikke, så jeg allierede mig med barnebarnselskende forældre. Og med stor succes. Ugen gik med gåture og kvalitetstid for mor og datter i dagstimerne mens bedsteforældrene var på arbejde og trippende bedsteforældre, der bare ventede på at få arvingen i hænderne om eftermiddagene og aftnerne. Det var ganske rart at være tre sæt hænder om hende så jeg også fik lidt alenetid – for slet ikke at nævne det luksuriøse i, at nogle andre stod for indkøb og madlavning. 

Men det er nu ganske rart at have ham hjemme, at være tilbage i faste rammer og nyde hverdagen igen, alle tre.

English recap: I spent last week at my parents as mother and daughter was home alone due to business travel of the father. And what a success it was.

Om en måned, præcis

Der er i dag en måned til min fødselsdag, præcis. Ikke at kagen på billederne har noget som helst at gøre med det, men vi var i søndagsstemning herhjemme og en kage blev der bagt. Og hvilken kage – den nemmeste og bedste chokoladekage længe, med virkelig meget chokolade i. Naboerne fik også et stykke, så alle var glade og chokolademætte.

Men tilbage til den der kommende fødselsdag. Om en måned. Med fejring og gæster og gaver, ikke mindst. Selvom jeg er langt tættere på 30 end på 20, så er jeg stadig svært begejstret for hele gaveriet. Jeg vil straks gå i gang med produktion af ønskelisten – den bedste inspirationskilde til dem, der måske kunne tænke sig at forære mig en gave. Og inspiration er hvad den skal bruges til, den er ikke ment som en indkøbsliste. Og med det sagt, god søndag. Det var egentlig mest af alt det jeg ville sige.

English recap: Today there’s one month until my birthday and because of that and because we were in the mood for some homemade cake, I baked the easiest and most delicious chocolate cake. Have a nice Sunday.

Brandts med Baby


Jeg ville lige vise jer et par glimt fra dagens udflugt og gåtur, der bragte Septemberbarnet og mig til “Brandts med Baby” inde i centrum og efterfølgende hygge med veninde. Så selvom der er gevaldig stille på bloggen, så sker der ting og sager bag kulissen. Der er cirka planlagt udflugt ud af huset hver anden dag – derimellem hygger vi hjemme i nattøj med god tid til at fordøje nye indtryk. Sådan fungerer det bedst for os i øjeblikket så sådan har vi fundet en rytme. 

Tilbage til Brandts med Baby, så er det et virkelig fint arrangement. I dag handlede det om farver; rundvisning i Samlingen og efterfølgende mulighed for fod- og håndaftryk for de små samt lidt frugt og kaffe til de voksne. Det kostede 100kr og selvom Septemberbarnet sov halvdelen af tiden og spiste den resterende, så var det en fin måde at bruge en onsdag formiddag på. Det er i hvert fald et arrangement jeg gerne deltager i igen.

English recap: I went to a baby activity at the art museum today with colors on the agenda.

Når barndomsbyen forandrer sig

Unge Kristina

(Jeg har været i fotoarkivet og har hevet et billede frem af mig selv tilbage i 2008 – der var gåtur i skoven på programmet og jeg var åbenbart svært begejstret for dette træ).

Vi var til barnedåb i går hos gode venner. Selskabet bestod for det meste af folk med oprindelse i og omkring min barndomsby så snakken faldt hurtigt på dengang i gamle dage, hvor vi alle havde vores daglige gang i provinsen. Og det fik vi nogle ret så gode grin ud af. Minder blev vakt til live igen.

En af de ting, der skabte størst forargelse var da det kom frem, at yndlingsdiskoteket under de første ungdomsår var lukket. Man kan da ikke lukke Karizma?! Et faldefærdigt lokale i midtbyen, hvor jeg havde min spæde start ud i nattelivet. Jeg mindes stadig mit første besøg. Hvordan vi hyggede os og drak dårlige, stærke drinks til forfesten. Hvordan vi stod i kø og stolt viste vores id-kort – endelig var vi rundet den alder, hvor vi kunne komme ind. Hvordan vi betalte 50kr. i entré, fik farvekoordineret armbånd på alt efter alder og derved mulighed for at købe alkohol i baren eller ej. Hvordan vi betalte 10kr. for jakken i garderoben. Hvordan vi fandt en bås, sad og hyggede og snakkede, og ikke mindst hvordan vi gjorde os til grin på dansegulvet. Jeg mindes også da min mor hentede mig ved rundkørslen, hvordan man stank af røg og byliv når man kom hjem og hvordan man havde en summen for ørerne resten af natten og og den efterfølgende dag, fordi musikken havde været alt for høj.

Jeg mindes også vores tider på Madisons. En burgerbar på Schweizerpladsen, der havde de bedste burgere og milkshakes, ikke mindst. Den lukkede desværre efter en brand, men vi nåede dog at have nogle gode eftermiddage efter endte gymnasiedage med “slænget”. Og så var der alle de gange man var på shoppetur i yndlingsbutikkerne – dengang jeg købte nogle længe ønskede bukser fra Only, eller da jeg brugte en formue i Kings & Queens. For ikke at tale om da man købte de dyre designermærker i Bahne. Eller længere tilbage, da man købte skrammel og klistermærker i den butik som hed noget med Bent (navnet er forsvundet, men jeg husker stadig forretningen) i Vestsjællandscentret eller da man pegede på alle legesager i Onkel Hans og højt fortalte, at man ønskede sig det hele. På én gang føles det hele som hundrede år siden, på en anden var det i går, at det skete. Og det der med tid er en underlig størrelse. Når jeg tænker tilbage synes jeg kun det hele skete for et par år siden – når jeg så regner efter så er det nærmere 8-10 år siden, og så slår det mig, at vi ikke længere er i 00’erne eller i slut 90’erne for den sags skyld selvom det føles lidt sådan.

Når jeg er på besøg hos mine forældre og vi begiver os ned i byen, så ligner den jo sig selv, men er alligevel helt forandret. Nye butikker er kommet til, gamle kendinge er lukket. Man føler sig fremmed i en by som også føles som hjemme – det er en underlig, men god følelse, for minderne har jeg jo endnu.

English recap: Do you know that feeling when the 90’s or the 00’s feels like two or three years ago? I feel that a lot when I’m visiting the city where I grew up.

Min boble


Pludselig blev det efterår. Mens jeg sad inde i min lille barselsboble og nød tosomheden med Septemberbarnet og tresomheden med hende og hendes far, skiftede vejret fra sensommersol til efterårblæst. Ganske vidst en måneds tid senere end kalenderen sagde, men om ikke andet er det her nu. Bladene skifter farve, får de smukke gyldne farver, falder af træerne og bliver blæst rundt i gader af vinden fra nord og vest.

Jeg har så småt fundet striktrøjerne frem. Hue og handsker skal lige graves frem fra gemmerne og bomuldstørklædet skiftes ud med det i uld. Sandalerne er også sendt på vinterhi og i stedet er strømper og lukkede sko fundet frem. Efterårs- og vinterjakkerne skal ned fra loftet. De elektriske bloklys er også støvet af og på to-do listen står “indkøb af kaffe” øverst, så de mørke aftner kan nydes. Jeg har også fået strikkelysten igen – denne sæson bliver det nok mest strik til Septemberbarnet, men det bliver hyggeligt. Jeg har endda købt garn hjem til de første projekter. Efterår, jeg er glad for, at du er her og om lidt er jeg klar til dig!

English recap: Autumn, I’m so ready for you!

1 2 3 75