Gåsebrystet – en odyssé

       

image

Der findes dage, hvor det er nødvendigt at synde, dage, hvor vejret er gråt og kedeligt og hvor maven skriger på flødeskum i overdrevne mængder. Det er her gåsebrystet kommer ind. Dette uspiselige bjerg af flødeskum, der rangerer øverst i hierakiet over gammeldags flødeskumskager. Og selvom jeg netop har overstået jule-ædeklubben og ikke tænker min mave kan indeholde mere mad, fik jeg alligevel lyst til gåsebrystet, da jeg passerede bagervinduet.

Gåsebryst

Da jeg nu så endelig fik gåsebrystet med hjem, huskede jeg engang at have læst om gåsebrystets odyssé her, der beskriver indtagelsen af gåsebrystet i fem faser.

Forventningsfasen:
Den første fase hvor beslutningen er taget, kagen købt og man går og glæder sig til selve fortæringen. Gåsebrystets konkrete opbygning vurderes og der lægges strategi for åbningstræk.

Den indledende fase:
I den indledende fase, også kaldet lystfasen, er modet intakt. Tempoet er forholdsvis højt, og der er stadig en optimistisk rytme i indtagelsen.

Den udfordrende fase:
Den udfordrende fase indtræffer omkring halvvejs i kagen, hvor en snigende følelse af tvivl melder sig. Har man taget munden for fuld? Er det overhovedet fysisk muligt at fuldføre?

Den opgivende fase:
Den udfordrende fase går direkte over i den opgivende fase, hvor tempoet efterhånden har aftaget til slowmotion. Sveden springer, hjertet hamrer og man er en knivsæg fra at erkende sit nederlag til kagen. En yderst kritisk fase, hvor det gælder om at holde psyken i et jerngreb. Det er her, at fårene skilles fra bukkene.

Katarsis:
Sidste fase starter umiddelbart efter det finale bid af gåsebrystet er gledet ned. Man fyldes med en blanding af lettelse og stolthed over, at kagen er besejret, efterfulgt af en kortvarig følelsesmæssig lammelse. Let kvalme kan forekomme.

Tak for kage!

6 Comments on Gåsebrystet – en odyssé

 1. Stina
  28. december 2012 at 16:21 (8 år ago)

  Haha, hvor er det godt!
  Hvis det ikke var fordi, jeg (af en eller anden mærkelig grund) har virkelig, virkelig ondt i maven lige nu, ville jeg overveje en tur ned til bageren! 😉

  [Reply]

  Svar
 2. Lene
  29. december 2012 at 13:50 (8 år ago)

  Du har fuldstændig ret 🙂

  [Reply]

  Svar
 3. Louise
  30. december 2012 at 09:59 (8 år ago)

  Den smukke tallerken – hvilket stel er den en del af? Det ligner jo mågestellet, men hvor er så mågen 🙂

  [Reply]

  Svar
 4. Kristina
  30. december 2012 at 11:21 (8 år ago)

  Tak Louise! Stellet er fra Bing & Grøndahl, men jeg kender ikke stellets navn, da jeg købte tallerkenerne på et loppemarked – du kan måske have held på nettet eller hos en antikvar med mere info?

  [Reply]

  Svar
 5. Louise
  30. december 2012 at 17:37 (8 år ago)

  Tak for svar. Jeg googlede mågestel uden måge, og så kom det frem, at stellet hedder Blå Tone og kaldes (tada) mågestel uden måge 🙂 Så nu skal jeg på jagt.

  [Reply]

  Svar
 6. Kristina
  30. december 2012 at 19:59 (8 år ago)

  Nogle gange er det bare lige til – held og lykke med jagten!

  [Reply]

  Svar

Leave a Reply