Hjemmelavet hyldeblomstsaft

       

Hyldeblomstsaft

Sommer på flaske, intet mindre! Jeg har haft gang i saftkogeriet, eller faktisk bare safteriet, da der ikke var meget kogning involveret i processen – Det er det smarte ved at lave rårørt saft. Der blev intet mindre end 8 flasker med koncentrat, der skal blandes med vand og isterninger efter behov. Jeg håber de varer sommeren ud og måske endda lidt ind i efteråret.

Man kan godt nå at lave en portion mere. Hele kunsten ligger i at plukke blomsterne lige når de er sprunget ud, så bierne og andre hyldeblomstplukkere ikke har fået fat i nektaren. Der hvor jeg plukker mine blomster er der altså stadig nyudsprungne skærme, men jeg tror man skal være lidt hurtig – måske jeg selv skulle afsted efter flere og lave en variant med ingefær også?

En opskrift:

50-60 skærme hyldeblomster

ca. 1 kg sukker

2 L kogende vand

2-3 citroner i skiver

2-3 appelsiner i skiver

Evt. ingefær i skiver?

40 g citronsyre

Atamon (både til skyldning af flasker men også til saften).

Hyldeblomstskærmene vaskes fri for biller og andre små kryb. Skærme, sukker, citroner, appelsiner og citronsyre kommes i en beholder, hvorefter det kogende vand hældes over. Der røres rundt til sukkeret er opløst. Nu dækkes saften til og opbevares herefter 3-4 dage i køleskab (det siger opskriften i hvert fald, men jeg lod bare min stå på køkkenbordet, da jeg ikke har en KÆMPE køleskab og det fungerede altså helt fint). Når man har ventet i, hvad der ligner oceaner af tid, mens duften af saft bliver mere og mere indtrængende i hele huset, kan saften sies, tilsættes atamon og kommes på skoldede, atamonskyldede flasker.

Ved servering fortyndes saften efter behov og der kan med fordel tilsættes mange isterninger, hvis vi løber ind i en dejlig varm sommer! Velbekomme!

4 Comments on Hjemmelavet hyldeblomstsaft

 1. Stina
  22. juni 2012 at 13:50 (9 år ago)

  Jeg elsker, elsker, ELSKER hyldeblomstsaft! Desværre ved jeg ikke hvor der vokser nogle, og hvis jeg skal være ærlig, tror jeg (okay, VED jeg) ikke at jeg ville få det gjort 🙂

  [Reply]

  Svar
 2. mille
  23. juni 2012 at 17:47 (9 år ago)

  Uh sikke mange flasker, en go høst, jeg har også lige været igang- det er altså bare lækkert. 🙂

  [Reply]

  Svar
 3. Vibeke Lentz
  24. juni 2012 at 00:04 (9 år ago)

  Ligesom rabarbersaft, er hyldeblomstsaft bare en klassiker der hører sommeren til, synes jeg. Jeg eksperimenterer også med nogle sukkerfri slags, men jeg ved endnu ikke helt hvordan de bliver..

  [Reply]

  Kristina Reply:

  Mille – Det er nemlig bare det bedste. Nu når vejret er knap så sommerligt, kan man altid tage sig et glas sommersaft!

  Vibeke – Jeg har gjort ligesom i de gode gamle dage, hvor sukker var et konserveringsmiddel i sig selv, men hvis det lykkedes med en sukkerfri slags vil jeg da gerne høre mere!

  [Reply]

  Svar

Leave a Reply