Luciaboller, lusekatter og hvad de ellers kaldes

       

Ingen 13. december uden lusekatter. Det er blevet en lille tradition. For for tredje år i træk har jeg bagt dem om ikke på selve luciadagen, så tæt på. Og for det meste i forbindelse med min fødselsdag på selv samme dag.

I år fik jeg den bedste køkkenhjælp man kunne ønske. Med hat, forklæde og nattøj.

En opskrift:

50g gær
Salt
1 dL sukker
150g smør
5 dL mælk
0,5g safran
4 æg
ca. 900g mel
Rosiner

Gær smuldres i en skål og lidt salt samt sukker tilsættes. I en gryde smeltes smøret, hvorefter mælken og safran hældes i. Den lune blanding hældes over gæren som opløses heri. Æggene tilsættes og melet ligeså. Hold lidt igen med melet. Dejen skal være blank og blød, men stadig meget fugtig. I min røremaskine passer det med, at dejen lige akkurat er begyndt at slippe sidderne når den æltes rundt.

Lad dejen hæve i omkring et time. Herefter formes dejen til luciaboller i diverse udgaver og former, efterhæves i ca 30 min, pensles med æg og pyntes med rosiner. Bag dem i ovnen ved 200 grader i ca 15 min. Spis med smør. Velbekomme.

English recap: I had the best help with baking Lucia buns that one could wish for.

Leave a Reply