25 ting jeg har lært på 25 år

       

25 ting jeg har lært på 25 år

Jeg kan godt lide tanken om, at jeg er et erfaringsrigt menneske, især efter at have rundet de 25 år, der lidt er en milepæl hvis du spørger mig. Nu har jeg prøvet det der femogtyve i godt et halvt år og det er jo ingen alder (slet ikke hvis man som mig har tænkt sig at blive 100!). Det kan endda diskuteres om man på et kvart århundrede er gammel nok til at have opbygget erfaring? Det mener jeg dog at jeg har og for at dele lidt ud af mine mange erfaringer, nogle dyrtkøbte, nogle grundlag for gode grin, andre bare klicheer, og for at gøre lidt status efter en fjerdedel af mit liv (hvis min plan om de 100 altså holder), kommer her 25 ting jeg har lært igennem mine 25 leveår.

1. Man skal lære at blive mobbet hjemmefra, af familie og venner, i trygge omgivelser – så er verden ikke så farligt et sted, trods alt.

2. Hvis man alligevel finder verden et hårdt sted og f.eks. bliver mobbet i folkeskolen, fordi man godt kan lide skolen og laver sine lektier, så er det rart at have en handlekraftig mor og klasselærer til at tage hånd om tingene. Tak!

3. Tilgiv. Jeg glædes den dag i dag over at de personer der mobbede mig i folkeskolen er kommet videre, er blevet klogere og har indset at det de gjorde dengang var forkert. Jeg er selv kommet videre, er blevet stærkere og er blevet en god menneskekender.

4. Øjenkontakt og et fast håndtryk er så vigtigt. Der er ikke noget værre end en samtale, hvor modparten eller modparterne kigger på noget ved siden af, din pande eller din mund eller et håndtryk der er så slattent at det er ligemeget.

5. Smil. Det gør dagen så meget bedre og er universelt – overalt hvor du end kommer hen er et smil et smil og noget alle forstår.

6. Tag dig tid til at slappe af – pauser er vigtige.

7. Hav et åbent sind, mød mennesker med åbenhed, interesse og nysgerrighed – du lærer måske noget nyt.

8. Når du vil være meget pædagogisk overfor din lillesøster og derfor vil demonstrere hvorfor man altid skal vende en rive med tænderne ned af, så man ikke kommer til at træde på den ved et uheld, så husk at grib riven når den kommer flyvende ellers får du en ordentlig bule i panden, givet din familie den bedste idé til konfirmationssangen og bliver samtaleemne til mange familiekomsammen’er efterfølgende.

9. At være alene er helt i orden. Ikke alene på single-måden, men alene uden at der er mennesker omkring dig, den såkaldte alenetid. Jeg ser faktisk frem til at være alene og hygge mig med mit eget selskab. Der er en ro ved det som jeg ikke finder andre steder og det nyder jeg.

10. Rejs ud. Den der rejser har noget at fortælle. Jeg synes der er noget helt særligt over at opleve andre kulturer og udforske nye steder.

11. Det er vigtigt at fejle – hvordan skal du ellers lære af det og blive bedre?

12. Undgå dårlige sko. Jeg har kasseret mange dyrtindkøbte sko, fordi de simpelthen bare ikke passede alligevel. De der fem minutter man har dem på i butikken er jo ingenting – sko skal passe med det samme uden at skulle gåes til. De eneste der må klemme lidt er stilletter, men personligt bruger jeg dem ikke så ofte, så det går nok – og så er der ikke noget bedre end når man endelig kan tage dem af.

13. Man skal altid svare når man bliver spurgt. Alt andet er ubehøvlet – og så er der jo ikke noget forkert i at sige nej, det er et ligeså rigtigt svar som alt muligt andet.

14. Nye begyndelser er guld værd. Jeg elsker at jeg har været på efterskole. Her fik jeg chancen for en ny start og en mulighed for at være den version af mig som ikke bare var hende, der blev mobbet. Det var også på efterskolen jeg gjorde op med mit generte jeg og fandt nye gode venner.

15. Livet er for kort til dårlig mad og dårlige tjenere på restauranter. Åhh, der er altså bare ikke noget værre end når et spisested ikke lever op til forventningerne – det ødelægger lidt hele oplevelsen og fornøjelsen ved ikke selv at skulle lave mad.

16. Det er fedt at mestre et instrument. I min barndom gik jeg til klassisk klaver, men det stoppede desværre da jeg skulle på efterskole. Og siden da har jeg haft lyst til at starte igen – tiden er der bare ikke rigtigt, desværre. Som et lille plaster på såret fik jeg en ukulele for nogle år siden – det går desværre heller ikke så godt med at spille på den, men ønsket og håbet om at mestre enten ukulelen, klaveret igen eller et andet instrument lever stadig.

17. Kreativitet er alpha og omega. Jeg elsker det – jeg er kreativ på den der jeg-syer-lige-en-bluse eller strikker-lige-en-trøje måden og det er fantastisk at bruge noget man selv har lavet. Hjemmelavede gaver er også altid et hit for de er 100% personlige og så bliver det vidst ikke meget bedre. Men kreativitet er jo mange ting, ikke nødvendigvis evnen til at sy eller strikke.

18. Sandheden er den vigtigste. Hvis sandheden er ude er der ingenting at bekymre sig om og ingen løgne at skulle holde styr på – det er bare så meget nemmere og mere oprigtigt. Ikke sagt at en lille hvid løgn i ny og næ gavner mere, men det afhænger helt af situationen.

19. Tag konfrontationerne når de opstår og er små og som oftes ubetydelige. At gå og tænke over det og brænde inde med en holdning er så hårdt og så er det, at en ligegyldighed vokser det en stort skænderi.

20. Venner kommer og går. Sådan er det bare. Man vokser fra hinanden, vil nye ting og får nye veje og det er jo helt ok. Og man skal ikke prøve at have kontrol over det, men i stedet bare nyde de venner der er her og nu – måske man får kontakt til de gamle venner igen, måske ikke, under alle omstændigheder må det være her-og-nu vennerne der er de vigtigste.

21. Sol og solcreme. Husk det nu for pokker! Solskoldninger er noget af det værste – det gør ondt, svier, brænder og er ømt. Og det ødelægger altså en ferie fuldstændig. Og hvis din undskyldning er at solcreme fedter, så kan man godt få solcreme der ikke gør.

22. Og solbriller med polaroid glas – her er det slut med at knibe øjnene sammen selv når man har solbriller på. Polaroid er løsningen!

23. At elske sig selv er ikke det samme som at være selvfed eller arrogant. Det er bare vigtigt at man som det første slutter fred med sig selv, elsker sig selv for den man er og får skruet op for selvtilliden og selvværet.

24. Sikkerhedskopier. Sikkerhedskopier. Sikkerhedskopier. Det kan ikke siges ofte nok eller gøres ofte nok. Husk nu at sikkerhedskopier din computer. Tag backup af dine projekter og gem altid dit speciale flere steder, for hvis du ikke har gjort det kan du være helt sikker på, at din computer bryder sammen. Det er en naturlov.

25. Livet er for kort. Nyd det, sæt pris på det og vær i nuet.

English recap: I’d like to pretend I’m a wise individual full of experience – if you can be that at the age of only 25? Nevertheless I think you can and therefore I have summed up 25 things learned in 25 years of being me. To be short it can all more or less be summarized to; “when life gives you lemons, make lemonade”, we all make stupid things and mistakes, enjoy life and don’t waste your time – do what you want and what makes you happy.

4 Comments on 25 ting jeg har lært på 25 år

 1. Simone
  9. juni 2014 at 18:18 (7 år ago)

  Du har så ret Kristina 🙂 Thumps up!

  [Reply]

  Kristina Reply:

  Haha, tak!

  [Reply]

  Svar
 2. Amanda
  19. juni 2014 at 23:43 (7 år ago)

  Such a great list! And I couldn’t agree with you more about number 20, it can be sad but true.

  [Reply]

  Kristina Reply:

  Thank you Amanda! It can be sad, but accepting the fact that you might just outgrew each other rather than pretending still to be friend are much better for both parts of the friendship 🙂

  [Reply]

  Svar

Leave a Reply