Os, de fjernsynsløse

       

Fjernsyn

Det var i foråret 2015, at vores fjernsyn gik i stykker og vi derfor stod uden det klassiske mål for møblerne i vores stue. Vi tog det som en mulighed for at genoverveje fjernsynets plads i vores hjem og vi blev enige om at forsøge os uden et. Nu er der gået tre år. Men savner vi det, kan det undværes og har det gjort en forskel ikke at have et fjernsyn?

Jeg lavede for nogle år siden en statusopdatering på vores hverdag uden fjernsyn. Dengang var det stadig et forsøg om man kunne undvære et fjernsyn mere end et bevidst valg. I dag er det omvendt – min kræeste og jeg har bevidst valgt fjernsynet fra i vores stue, køkken eller soveværelse. I stedet bruger vi en iPad eller en computer når vi vil hygge os med en god film eller blive opdateret på dagens nyheder. Det sidste var noget jeg skulle øve mig en del på i starten, for da fjernsynet røg ud, gjorde min viden om nyheder i ind- og udland det også. Jeg er stadig ikke den bedste til at opsøge nyhederne selv, men det er et punkt jeg er blevet meget bedre til end jeg var i begyndelsen og noget jeg er opmærksom på at skulle opsøge.

Det der med at mangle fjernsynets summen i hverdagen er noget vi begge oplever meget tydeligt når vi er hjemme hos venner og familie, hvor fjernsynet ofte kan stå tændt uden at nogen ser med. Når man er vandt til den baggrundsummen lægger man ikke mærke til det i samme grad som Mads og jeg gør. Vi kan ikke længere føre en samtale samtidig med at fjernsynet kører – vi bliver simpelthen draget af lyset, farverne og lyden.

En ulempe, jeg på det seneste har lagt mærke til ved ikke at have en fælles skærm at kigge på, er netop, at vores “fjernsynskiggeri” sjældnere foregår i fællesskab. Vi er simpelthen blevet rigtig dårlige til at sidde sammen og se det samme. Nu foregår det tit og ofte på hver vores skærm, så vi er sammen uden at være sammen. Og det er på godt og ondt, for jeg kan godt have brug for at gå ind i min egen lille osteklokke og lige få tid for mig selv, men jeg vil også gerne have tid sammen. Det er et nyt punkt vi er blevet opmærksomme på og som vi vil øve os på at forbedre.

Alt i alt er vi nu meget enige om, at vi i vores næste hjem, når vi engang skal herfra pga. pladsmangel, vil drømme om en egentlig fjernsynsstue. Et sted, hvor man går ind fordi man ved et bevidst valg ønsker at se fjernsyn, samtidig med, at vi gerne vil have en opholdsstue uden fjernsyn. Og så har jeg et stort ønske om, at få et nyhedsfjernsyn i køkkenet til lige at se go’morgen Danmark på om morgenen, for at være up to date med dagens nyheder. Og selvom nogle af pædagogerne i vuggestuen synes det er lidt vildt og en smule hippieagtigt ikke at have et fjernsyn, så fortsætter vi sådan, for det gør overordnet godt for vores lille familie.

Leave a Reply